Ciasto gruszkowo-imbirowe!
To ciasto miałam okazje poznać dzięki koleżance ze studiów. Jak się okazało, przepis został zaczerpnięty z przeuroczej strony kwestiasmaku.com, z której sama zaczęłam chętnie korzystać, nie tylko przy pieczeniu akurat tego ciasta :)
Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Ja dodałam do przepisu oryginalnego odrobinę ekstraktu waniliowego i zmniejszyłam ilość jajek o jedno, dzięki czemu ciasto wyszło nieco gęściejsze.
Potrzebujemy:
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła
175 g cukru
1 łyżka świeżo obranego i startego imbiru
3 jajka (ja zmniejszyłam ilość do 2)
2-3 gruszki, obrane i pokrojone w plasterki
Ciasto siedziało w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, rozsiewając niesamowity zapach po całym mieszkaniu :)
Polecam wszystkim zajrzeć na kwestiasmaku.com i nacieszyć oczy wieloma wspaniałościami!
Tak wiec wszystkiego słodkiego na jutrzejszy poniedziałek!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz